Om mig

För dig som vill ha en snabb summering

SAKER JAG GILLAR: Min familj. Rock ‘n’ roll. Svart kaffe, gärna kannvis. Kramar. Vänner man kan vara tyst med utan att det blir obekvämt. Att märka ord. Doften av havet. Böcker. Tatueringar. En bra pale ale. De första sensommardagarna med antydan av höstkyla i luften. Dåliga skräckfilmer. Icke-humor. Bekräftelse. Brieost och rödvin. Skriva.

SAKER JAG OGILLAR: Rasism. Religion. Väckarklockor. Slask. Ovetenskaplighet. Sexism. Dansband. Februari. Homofobi. Folk som anser att ”jag tycker” är ett bra debattargument. Könsrollskonservatism. Dåliga textare på film och TV. Att förlora.

För dig som orkar läsa

Namnet är Fredrik Sandberg, och födelseåret sent sjuttiotal. Jag invandrade till Sverige från vårt östra grannland tidigt i livet, och återfinns sedan länge på den svenska västkusten.

FS 2016Enligt vissa är jag att se som en del av problemet avseende bristande jämställdhet, eftersom jag inte bara är vit, man och privatanställd, utan dessutom har haft fräckheten att uppfostra barn inom ramarna för en heterosexuell relation. Själv är jag dock en övertygad sekulär humanist, och politiskt sett tämligen liberal. Därför anser jag att folk bör få bemötas som individer och inte bara som markörer för sin etnicitet, sitt kön, sin sexuella läggning eller sociala status.

”Innehåll före avsändare”, skulle kanske kunna vara en ganska sammanfattande devis. Följaktligen är min rätt att yttra mig om jämställdhet lika stor som någon annans, varför det är innehållet i det jag väljer att ta upp som skall bemötas.

Apropå politik, förresten, så behöver ni inte göra er besväret att försöka definiera mig som ”höger” eller ”vänster”. Jag ser mig i utgångsläget alltså som liberal men värdesätter en bra idé när jag stöter på den, oavsett om jag gillar andra idéer från samma avsändare eller ej. De enda partier (av de mer eller mindre etablerade) jag garanterat aldrig skulle kunna tänka mig att rösta på är Sverigedemokraterna och Feministiskt Initiativ, eftersom jag ser deras agendor som i grunden baserade på kollektiv skuldbeläggning (av invandrare respektive män). I övrigt väljer jag att rösta på en person jag tror på, snarare än på ett parti. De senaste valen har antingen Anna Troberg eller Hanna Wagenius fått min röst.

Mitt privatliv borde som sagt vara irrelevant för min trovärdighet i en given sakfråga. Kort kan jag väl ändå konstatera att jag är mänsklig, vilket innebär att jag har minst lika många fel och brister som alla andra. Jag försöker dock vara en bra pappa till mina två söner och behandla mina nära och kära väl. Jag har sammanlagt tagit ut ungefär 11 månader pappaledigt, och jobbade under ett antal år deltid för att få mer tid över till familjen.

Jag inbillar mig inte ett jag är den perfekte, felfrie pappan, men jag känner stolthet över att mina söner tillåts vara hela människor. Ett ögonblick jag ser framför mig är en sommar när den äldste sonen, då snart sju, sprang omkring ute i trädgården och lekte krig iförd sina rosa foppatofflor med glitter på… Hur som helst är de bägge väldigt empatiska, nyfikna och kärleksfulla individer, och jag vägrar låta någon se dem som blivande förtryckare bara på grund av deras kön.

…vilket för oss in på varför jag driver den här bloggen. Det har blivit dags att lämna denna personliga presentation och istället läsa texterna ”Bloggens ambitioner”. Innan du springer vidare vill jag hinna ge dig mitt tack för att du har kikat förbi, och för att du av allt att döma engagerar dig i jämställdhetsfrågor!

Annonser

3 kommentarer

Dela gärna med dig av din åsikt, men tänk på att bemöta andra som du själv skulle önska bli bemött!

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s