Pop quiz

Hej på er! Eftersom det föregående inlägget var ganska tungt och allvarsamt, tänkte jag denna gång inta en mer lättsam approach. Ni vet sådana där veckotidnings-test, där man svarar på ett gäng frågor, får olika poäng beroende på sina svarsalternativ, och sedan kollar vad ens totalpoäng placerar en i för kategori? Vad bra! Det är nämligen ett sådant test vi skall göra.

Jag kommer att ge er en bakgrundsbeskrivning, och sedan får ni ett antal påståenden med olika svarsalternativ. Svara, räkna dina svar per alternativ, och kolla facit. Det är superenkelt – nu kör vi!

Pop Quiz

BAKGRUND. Kim-Robin Hensson är en ytlig bekantskap till dig, och framstår överlag som en rätt hygglig människa. Hen har naturligtvis fel och brister precis som resten av oss, men är i allmänhet snäll och respektfull mot sina medmänniskor, engagerar sig i ideellt föreningsliv, och skänker regelbundet ganska generösa bidrag till välgörenhetsorganisationer. Visst händer det att Kim-Robin ibland blir aningen för berusad på firma- eller midsommarfesten, men hen nyttjar inga illegala droger, har inga kriminella vanor i någon annan bemärkelse heller, och har aldrig stått åtalad för något brott.

PÅSTÅENDE 1. Du får reda på att Kim-Robin kommer från en judisk familj. Hur reagerar du?

A) Du tycker spontant sämre om hen. ”Ingen rök utan eld” heter det ju, och givet mängden suspekta rykten det går om judar, vete fanken om det inte finns fog för ett visst agg mot dem…?
B) Vad skulle det spela för roll? Det är folks handlingar och värderingar som definierar dem, inte medfödda egenskaper.

PÅSTÅENDE 2. Du får reda på att Kim-Robin är kurd. Hur reagerar du?

A) Du tycker spontant sämre om hen. Det är ju allmänt känt att de där vildarna i Mellanöstern har en förkärlek för religiös fanatism, kvinnoförtryck och överdriven kroppsbehåring…
B) Vad skulle det spela för roll? Det är folks handlingar och värderingar som definierar dem, inte medfödda egenskaper.

PÅSTÅENDE 3. Du får reda på att Kim-Robin är homosexuell. Hur reagerar du?

A) Du tycker spontant sämre om hen. Låt gå för att folk får begå otukt bäst de vill bakom lyckta dörrar, men Kim-Robin gör härmed bäst att hålla sig borta från dina barn. Du vill ju inte att de skall riskera att förledas till en homosexuell livsstil…
B) Vad skulle det spela för roll? Det är folks handlingar och värderingar som definierar dem, inte medfödda egenskaper.

PÅSTÅENDE 4. Du får reda på att Kim-Robin är man. Hur reagerar du?

A) Du tycker spontant sämre om honom. Män är ju trots allt det skyldiga könet, ansvariga för i princip all ondska här i världen: krig, mord, våldtäkt och partnervåld, bara för att nämna en del. Kim-Robin må verka trevlig, men den kollektiva skulden kommer han inte undan – genom sitt kön har han en del i förtrycket, han med…
B) Vad skulle det spela för roll? Det är folks handlingar och värderingar som definierar dem, inte medfödda egenskaper.

FACIT. Om du har…

1-4 A-SVAR: Aj, aj, aj! Det verkar inte bättre än att du är åtminstone antingen antisemitisk, rasistisk, homofobisk eller misandrisk. I värsta fall är du alla fyra. Samtliga av dessa är olyckliga och tämligen inhumana förhållningssätt, som du verkligen borde överväga att försöka mogna ifrån. Försök att istället se människor för de individer de är, så skall du se att världen dels känns lättare att leva i för egen del, dels att fler av dina medmänniskor kommer att tycka om ditt sällskap.

0 A-SVAR: Bravo! Det verkar som om du är en sann humanist, som ger människor omkring dig en ärlig chans. Du dömer ingen för faktorer som de inte kan påverka, utan låter folks faktiska agerande ligga till grund för hur du bemöter dem. Vem vet – du kanske till och med är en lika god medmänniska som den kurdiske bögen Kim-Robin…?

*     *     *     *     *

Nu tror jag min publik om att vara klipsk, varför jag egentligen inte behöver skriva er på näsan med min poäng. Men OM övertydlighet nu skulle vara påkallat i individuella fall, så:

Kollektiv skuldbeläggning av – och fördomar mot – MÄN är inte en millimeter mindre inhumant och orättvist än motsvarande gentemot andra ”folkgrupper” vars enda gemensamma nämnare är medfödda egenskaper. Quite simple, huh?

Annonser

One comment

  1. Väldigt schysst artikel.

    Dom senaste utspelen om hur hemska män är(Zara Larsson mm) har gjort mig än mer medveten om hur utpekande av muslimer säkert får precis motsatt effekt än den man kanske är ute efter. De som gör det du ogillar skiter i din åsikt, och de som egentligen är på ”din sida” kan känna sig ovälkomna i gemenskapen.

    Läste även en schysst artikel om detta, om hur en ganska envis kille som nyligen blivit religiös blev mer bestämd att åka ner till ISIS, men hur en sympatisk moderat muslim på polisen fick honom att stanna. Riktigt bra läsning, ”How I was de-radicalized”:
    http://www.bbc.com/news/magazine-33344898

Dela gärna med dig av din åsikt, men tänk på att bemöta andra som du själv skulle önska bli bemött!

Vänligen logga in med någon av dessa metoder för att lägga till din kommentar:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s